Schoolmaatschappelijk Werk
De gemeente Den Haag heeft voor continuïteit gekozen door schoolmaatschappelijk werk+ opnieuw te bekostigen en het daartoe ondergebracht. Door het bekostigen van schoolmaatschappelijk werk+ in de ve voert de gemeente een wettelijke taak uit die voor de ve bestaat. Het bekostigen van schoolmaatschappelijk werk+ in het onderwijs is geen wettelijke taak voor de gemeente. Maar vanuit het belang van schoolmaatschappelijk werk+ ten aanzien van die plusfunctie is wel gekozen voor continuering, ook in het onderwijs. Vanwege de doelstelling van SMW+ om door te geleiden naar extra hulp of ondersteuning wanneer nodig, ligt onderbrengen in de aanbesteding Jeugd- en gezinshulp voor de hand. De gemeente Den Haag is voorstander van behoud van de vaste gezichten op de scholen, ook per 1 augustus 2025. Werving, selectie en plaatsing is echter enerzijds een werkgeversverantwoordelijkheid van Kracht en rondomJou. En anderzijds een persoonlijke keuze van de SMW’er op een locatie om al dan niet te blijven werken in een nieuwe setting met mogelijk ook een nieuwe werkgever.
We begrijpen heel goed dat het afscheid nemen van een vaste en vertrouwde SMW’er pijn doet. Deze professionals zijn vaak jarenlang een stabiele en deskundige factor geweest binnen de school, met diepgewortelde kennis van de leerlingen, ouders en het team. Hoewel alle huidige SMW’ers welkom zijn om te solliciteren bij Kracht, beseffen we dat een overstap naar een andere organisatie voor sommigen niet vanzelfsprekend of wenselijk is. Daardoor verdwijnt op sommige plekken waardevolle expertise, en dat vinden wij ook oprecht jammer.
De taken, rol, positie, werkzaamheden en doelen van SMW+ zijn beschreven in de aanbestedingsleidraad bij de huidige aanbesteding voor schoolmaatschappelijk werk+. De gemeente vindt het werk van de SMW+’er erg belangrijk. Daarom is juist gekozen voor voortzetting van de werkzaamheden door SMW+ opnieuw te bekostigen per 1 augustus 2025. We verwachten dat de doorgeleiding naar jeugdhulp dan efficiënter kan worden georganiseerd.
rondomJou: De verdeling van SMW+ uren wordt gebaseerd op leerlingenaantallen én de context van de school, zoals populatiekenmerken en ondersteuningsbehoefte. rondomJou stemt dit zorgvuldig af met scholen en besturen. In april en mei organiseren we informatiebijeenkomsten en voor de zomer ontvangen alle scholen schriftelijk de inzetberekening. Vragen over de verdeling kunnen gesteld worden via onderwijs@rondomjoudh.nl.
Kracht: In onze verdeelsleutel hebben wij ons in eerste instantie gebaseerd op de uren van vorig jaar. Daarnaast hebben wij gekeken naar de volgende factoren:
- Grootte van de school
- Demografische factoren
- Gesignaleerde problematiek
- Mogelijkheden tot AJOS
- Mogelijkheden tot samenwerkingen met andere scholen
- Het hebben van een VvE
- Achterstandsscores
Wij geven daarnaast de besturen/samenwerkingsverbanden van scholen de ruimte om flexibel met deze uren om te gaan, op basis van signalen van jullie. Voor vragen kan men mailen naar onderwijs@krachtdenhaag.nl.
rondomJou: In de stadsdelen waar rondomJou actief is, blijft de huidige SMW’er ook na 1 augustus het vaste gezicht op school. Deze professional kent de school, de werkwijze en de ondersteuningsstructuur al goed. We zorgen waar nodig voor aanvullende afstemming of overdracht. Vragen? Neem contact op via onderwijs@rondomjoudh.nl. De huidige aanbieders staan open voor een warme overdracht.
Kracht: De SMW’er is voornemens om aan te sluiten bij de zorgstructuur van de school en wij verwachten van de school de SMW’er op dezelfde manier te ontvangen en bejegenen als eerdere wisselingen en transformaties.
SMW+ is op dit moment gebaseerd op laagdrempelige, preventieve en licht-curatieve interventies volgens het vijfgesprekkenmodel. Daarbij is het de opdracht aan de huidige SMW’ers om nieuwe aanmeldingen zo op te pakken en de begeleiding zo in te richten dat deze of voor de zomer is afgerond of door een opvolger na de zomer kan worden opgepakt. Daar waar voorspeld wordt dat extra hulp nodig zal zijn, kunnen zij hierover met Kracht of rondomJou contact over opnemen.
Er zijn schoolmaatschappelijk werkers die voor zichzelf de afweging moeten maken of zij over willen stappen naar een andere aanbieder om op dezelfde locatie te kunnen blijven werken. De gemeente is voorstander van het behoud van de vaste gezichten op de locaties, maar deze persoonlijke keuzes van medewerkers zijn niet aan de gemeente om te beoordelen.
Kracht: Wij hebben alle vertrouwen in volledige formatie van ons team. Ten eerste zetten wij alles op alles in het recruitmentproces. Wij zorgen voor veel zichtbaarheid en informatie omtrent de vacature. Daarnaast is er een banenborrel geweest voor huidige SMW’ers en kunnen zij altijd terecht bij de teammanagers voor een informeel gesprek. Wij nemen veel arbeidsvoorwaarden over en SMW’ers kunnen kiezen of zij juist wel of niet de schoolvakantie vrij nemen. Het wervingsproces verloopt erg goed: er zijn veel geschikte kandidaten wat maakt dat we kritisch kunnen zijn.
Als er t.z.t. toch nog geen SMW’er voor de desbetreffende school is, zullen wij een tijdelijke SMW’er inzetten.
rondomJou kijkt bij de verdeling van SMW-uren naar zowel leerlingenaantallen als de specifieke context en ondersteuningsbehoefte van de school. We streven naar een eerlijke inzet die past bij wat een school nodig heeft. Uiterlijk eind juni ontvangen scholen hierover informatie. Vragen? Mail gerust naar onderwijs@rondomjoudh.nl.
Kracht: Een SMW’er heeft nu ook meerdere scholen. Kracht werkt wijkgericht, wat maakt dat de scholen niet ver bij elkaar uit de buurt zullen zijn.
rondomJou herkent en begrijpt de zorgen van intern begeleiders over het mogelijk wegvallen van schoolmaatschappelijk werk (SMW) en de impact daarvan op de zorgstructuur binnen scholen. Juist om deze reden zetten we stevig in op continuïteit: we streven ernaar om eind juni duidelijkheid te bieden over de inzet per school en behouden waar mogelijk bekende gezichten.
We zien SMW als een onmisbare schakel in de ondersteuning van leerlingen, ouders én schoolteams. Het is ons doel om met deze nieuwe aanpak de zorgroute juist te versterken – met vaste contactpersonen, nauwe samenwerking met buurtteams en meer ruimte voor collectieve ondersteuning.
Kracht
Na de zomervakantie zal er een SMW’er gekoppeld zijn aan de school. De uren zullen niet veel afwijken van de huidige uren in de aanbesteding. Daarnaast worden er zo nodig (vaste/ flexibele) AJOS ingezet die collectieven zullen starten met groepjes leerlingen. Daarnaast is het een voordeel dat de SMW’er een werknemer van Kracht is, wat de routing en processen soepeler zal laten verlopen.
De inhuur van personeel, eigen of van andere organisaties, is aan Kracht en rondomJou zelf. Hier heeft de gemeente geen zeggenschap over. Kracht, rondomJou en de besturen weten dat de gemeente liefst heeft dat de SMW’ers die nu in Krachtgebied op een school werken daar kunnen blijven zitten. Of en zo ja op welke manier dit gebeurt is enerzijds aan Kracht als werkgever. Maar ook nadrukkelijk een keuze van de SMW’er zelf, die een persoonlijke afweging maakt om wel of niet over te willen stappen naar een andere werkgever.
Stichting JESS/ (onderdeel van Extra) en Schoolformaat (onderdeel van Jeugdformaat) is geen combinant van Kracht. Dat maakt een samenwerking onmogelijk. De SMW’er zal samenwerken met een vast/flexibele AJOS. Dat betekent dat uitvoerende zorg nog niet binnen de SMW-uren vallen. Daarnaast denkt Kracht graag mee met de scholen wat voor andere vormen van zorgen passend zijn en hoe zij evt. hun budget voor SMW daarvoor duurzaam kunnen inzetten. Ook kiest Kracht er bewust voor om vanaf de start te bouwen aan een team SMW’ers die bij hen in dienst zijn (ipv detachering).
Er zijn ook in de huidige aanbesteding geen extra uren voor “nieuwkomersscholen”. Wel is eenmalig door gemeente Den Haag een extra budget toegekend voor extra SMW. Dat gold voor scholen waar in schooljaar 23/24 nog na de teldatum in januari 2023 een groot aantal nieuwkomers is ingestroomd, waardoor de “t+1” systematiek mank liep. Dit is op dringend verzoek van de scholen voor schooljaar 24/25 nog eenmalig herhaald, waarbij nadrukkelijk is aangegeven dat de “t+1” systematiek dan weer leidend wordt.
Kracht heeft de scholen gevraagd mee te denken aan een overdrachtsformulier (maatwerk per school) die de huidige SMW kan invullen. Daarnaast verloopt de overdracht via de IBers en copa’s op de scholen.
Belangrijk om te weten: in heel Den Haag staat het scholen vrij om zelf extra ondersteuning in te kopen bij een aanbieder waarin zij vertrouwen hebben. Dit kan dus losstaan van de basisinzet via rondomJou of Kracht.
Kracht: Stichting JESS/ (onderdeel van Extra) en Schoolformaat (onderdeel van Jeugdformaat) is geen combinant van Kracht wat een samenwerking niet mogelijk maakt. De SMW’er zal samenwerken met een vast/flexibele AJOS. Dat betekent dat uitvoerende zorg nog niet binnen de SMW-uren vallen. Daarnaast denken wij graag mee met de scholen wat voor andere vormen van zorgen passend zijn en hoe zij evt. hun budget voor SMW daarvoor duurzaam kunnen inzetten. Mochten scholen toch kiezen voor een extra SMW’er, dan zetten we natuurlijk volledig in op een succesvolle samenwerking tussen beiden.
Aan Stichting JESS en Schoolformaat is gevraagd om alle dossiers van SMW+ voor de zomer af te ronden. Waar SMW’ers na de zomer op de eigen school blijven werken, kunnen uitzonderingen worden gemaakt. Dit is niet alleen gebonden aan scholen die in de percelen van Kracht staan.
SMW is een methode om heel laagdrempelig door het “vijfgesprekkenmodel” preventief of licht-curatief te werken. Daarmee willen we schooluitval en/of het oplopen van onderwijsachterstanden zoveel mogelijk voorkomen. Als er meer nodig is moet SMW+ doorgeleiden naar extra hulp of ondersteuning en zelf het dossier afsluiten.
Er zijn kinderen en/of ouders die om diverse redenen langer begeleid worden dan die circa ‘vijf gesprekken’. Dat is maatwerk dat zeer waardevol is maar buiten de opdracht van de huidige, lopende aanbesteding voor schoolmaatschappelijk werk+ valt. In die situaties moeten de betreffende SMW’ers in samenspraak met Kracht en rondomJou ook maatwerk afspreken voor afronding door SMW+ en hoe verdere begeleiding vorm krijgt.
rondomJou: Als een school zelf een SMW’er in dienst neemt, blijft RondomJou een koppelgenoot of SMW’er beschikbaar stellen als vaste contactpersoon voor afstemming, samenwerking en toegang tot jeugdhulp. Deze persoon sluit aan bij MDO’s/JES en zorgt voor verbinding met het preventieve veld. Samenwerking en maatwerk staan hierbij centraal.
Kracht: Dat wordt in samenwerking met de school bepaald.
De gemeente Den Haag financiert schoolmaatschappelijk werk+ vanwege die “+”. De plus staat voor het verzorgen van de doorgeleiding naar extra hulp of ondersteuning wanneer de interventie schoolmaatschappelijk werk niet voldoende is. Om die reden is schoolmaatschappelijk werk+ ook in de aanbesteding Jeugd- en gezinshulp ondergebracht, zodat die doorgeleiding nog efficiënter kan verlopen. Kracht en rondomJou bieden immers die extra hulp of ondersteuning in het overgrote deel van de situaties.
Kracht en rondomJou hebben gevraagd om de term schoolmaatschappelijk werk zonder die “+” te mogen gebruiken. Maar omdat de gemeente Den Haag het schoolmaatschappelijk werk+ zo nadrukkelijk faciliteert vanwege die plus, blijft de gemeente dit wel zo benoemen.
Belangrijk om te weten: in heel Den Haag staat het scholen vrij om zelf extra ondersteuning in te kopen bij een aanbieder waarin zij vertrouwen hebben. Dit kan dus losstaan van de basisinzet via rondomJou of Kracht.
Kracht: Stichting JESS/ (onderdeel van Extra) en Schoolformaat (onderdeel van Jeugdformaat) is geen combinant van Kracht wat een samenwerking niet mogelijk maakt. De SMW’er zal samenwerken met een vast/flexibele AJOS. Dat betekent dat uitvoerende zorg nog niet binnen de SMW-uren vallen. Daarnaast denken wij graag mee met de scholen wat voor andere vormen van zorgen passend zijn en hoe zij evt. hun budget voor SMW daarvoor duurzaam kunnen inzetten. Mochten scholen toch kiezen voor een extra SMW’er, dan zetten we natuurlijk volledig in op een succesvolle samenwerking tussen beiden.
De verdeling van SMW+ over de scholen en VE-locaties is aan Kracht en rondomJou. We werken niet meer op grond van de inzet op basis van uren, maar richten onze monitoring en sturing in op doelen en resultaatafspraken bij en van schoolmaatschappelijk werk+. De af te spreken doelen en resultaten zijn op dit moment onderwerp van overleg tussen de gemeente Den Haag, Kracht, rondomJou, SPPOH, SWVZHW, de VE en vertegenwoordigers van de schoolbesturen.
Met Kracht en rondomJou worden vervolgens gesprekken gevoerd hoe de inzet van schoolmaatschappelijk werk+ op de scholen en VE-locaties zich verhoudt tot de budgetten die ervoor worden toegekend. Daarbij zijn de vijf succesfactoren voor schoolmaatschappelijk werk+, de raadskaders en taakgebieden en de vier uitvoeringseisen voor Kracht en rondomJou leidend zoals deze beschreven worden onder de bedoeling van de gemeente in de informatiefolder over de uitvoering door Kracht en rondomJou per 1 augustus 2025.
rondomJou:
De feitelijke invulling per school is nog niet bekend – dus ja, jullie weten nu nog niet wie het op jullie school gaat doen. Dat maakt het lastig plannen, zeker omdat over 13 weken de zomervakantie begint en scholen worden gevraagd om lopende trajecten voor de zomer af te sluiten (of hierover af te stemmen met de koppelgenoot). Wij proberen zoveel mogelijk bestaande SMW’ers te behouden, maar dat is nog niet bevestigd per locatie. rondomJou streeft ernaar om eind juni duidelijkheid te geven over wie waar wordt ingezet. We begrijpen dat de zomervakantie nadert en adviseren om lopende trajecten waar mogelijk vóór de zomer af te ronden. Als dat niet haalbaar is, neem dan contact op met jullie koppelgenoot zodat we samen de zorgcontinuïteit kunnen waarborgen. Vragen kunnen ook gesteld worden via onderwijs@rondomjoudh.nl.
Kracht:
Kracht is momenteel druk bezig met de wervingsprocedure van SMW’ers. Het blijkt een populaire vacature waar veel animo voor is (zowel bestaande SMW’ers als nieuwe). In de tussentijd informeert Kracht de scholen d.m.v. ingeplande (online/fysieke) infobijeenkomsten en nieuwsbrieven over de voortgang van dit proces. Voor de zomervakantie informeren wij welke SMW’er gekoppeld wordt aan de school.
De gemeente Den Haag voert structureel overleg op bestuurs– en directieniveau over de uitvoering van de werkzaamheden en de ontwikkelingen en resultaten. De gemeente heeft voor de aanbesteding Jeugd- en gezinshulp een integraal account team ingesteld. Dit team heeft als enige opdracht over de monitoring van de resultaten en afspraken te overleggen met Kracht en rondomJou.
Zowel Kracht als rondomJou heeft vanuit de gemeente een leveringsplicht voor het nieuwe schooljaar. Daar zal Kracht dus ook aan voldoen. Als er t.z.t. geen SMW’er voor de desbetreffende school is, zal Kracht een tijdelijke SMW’er inzetten.
rondomJou: De toekenning van SMW-uren op VE-locaties die in een basisschool zitten wordt ook afgestemd met die betreffende basisschool ivm het verstevigen van de overgang van VE/KO naar PO. De uiteindelijke inzet wordt uiterlijk eind juni gecommuniceerd. Vragen? Neem gerust contact op via onderwijs@rondomjoudh.nl.
Kracht: In Kracht-gebied bevinden vrijwel alle VE-locaties zich in een basisschool. Wij kiezen er daarom voor dat dit dezelfde SMW’er is.
rondomJou: Het is nog niet vanzelfsprekend dat de huidige koppelgenoot ook de nieuwe schoolmaatschappelijk werker (SMW’er) wordt. rondomJou onderzoekt wel actief of de rol van koppelgenoot geïntegreerd kan worden binnen de functie van de SMW’er, mits dit past bij de persoon én de behoeften van de school.
We kijken hierbij naar ervaring, opleiding en of iemand voldoet aan het gewenste profiel. Waar nodig wordt scholing aangeboden. De definitieve inzet wordt uiterlijk eind juni bekendgemaakt en afgestemd met de school. Vragen hierover kunnen gesteld worden via onderwijs@rondomjoudh.nl.
Kracht: De SMW’ers zijn HBO/SKJ geregistreerde professionals met verschillende achtergronden en ervaring (in zorg en onderwijs). Koppelgenoot en SMW’er wordt 1 rol .
rondomJou: In de stadsdelen van rondomJou is SMW geborgen. Ons uitgangspunt blijft: zorgcontinuïteit borgen waar nodig. Als er signalen zijn dat de situatie op school onder druk komt te staan, willen we die graag tijdig ontvangen via de bekende contactpersonen of onderwijs@rondomjoudh.nl.
Kracht: ja, hier wordt rekening mee gehouden. Als er t.z.t. geen SMW’er voor de desbetreffende school is, zullen wij een tijdelijke SMW’er inzetten.