Vragen en antwoorden
Ga naar onderwerp:
Nieuwe en aangevulde vragen (bijgewerkt 25 maart 2024)
Kracht
- website: www.krachtdenhaag.nl
- aanmeldformulier & contactformulier
- Telefoonnummer: (088) 298 77 07, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
rondomJou
- website: www.rondomjoudh.nl
- contactformulier
- telefoonnummer: (070) 228 08 08, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.
Wil je weten met welke organisatie je contact moet opnemen? Doe dan de postcodecheck.
Algemeen
Je vraagt verlengde jeugdhulp aan bij Kracht of rondomJou. Dat hangt af van het stadsdeel waar je woont. Doe hier de postcodecheck.
Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je zelf jeugdhulp inkopen. Je vraagt een pgb aan bij Kracht of rondomJou. Dat hangt af van het stadsdeel waar je woont. Doe hier de postcodecheck.
Let op! Voor een pgb moeten jij en de zorgaanbieder aan bepaalde eisen voldoen. Voldoe jij of de zorgaanbieder daar niet aan? Of is de zorgaanbieder duurder dan het pgb dat je ontvangt? Misschien wordt de zorg dan niet, of niet helemaal vergoed. Jij of je ouders krijgen dan een rekening die je moet betalen voor de zorg.
Wil je in 2024 gebruik maken van een zorgaanbieder die geen contract heeft in jouw stadsdeel? Dan kun je dat misschien betalen via een persoonsgebonden budget (pgb). Je vraagt een pgb aan bij Kracht of rondomJou. Dat hangt af van het stadsdeel waar je woont.
Let op! Voor een pgb moeten jij en de zorgaanbieder aan bepaalde eisen voldoen. Voldoe jij of de zorgaanbieder daar niet aan? Of is de zorgaanbieder duurder dan het pgb dat je ontvangt? Misschien wordt de zorg dan niet, of niet helemaal vergoed. Jij of je ouders krijgen dan een rekening die je moet betalen voor de zorg.
Je vraagt verlengde jeugdhulp aan bij Kracht of rondomJou. Dat hangt af van het stadsdeel waar je woont. Doe hier de postcodecheck.
De gemeente is opdrachtgever van de twee samenwerkingsverbanden Kracht en rondomJou. Daarnaast zijn we ook partner; schouder aan schouder geven we de verandering de komende acht jaar met elkaar vorm.
In Den Haag is sprake van kansenongelijkheid. De gemeente wil de kansengelijkheid en bestaanszekerheid van gezinnen die opgroeien in een achterstandssituatie vergroten. Dit vraagt om een gedifferentieerde aanpak voor de verschillende gebieden in Den Haag. Met gebiedsgericht werken, formuleren we voor ieder van de vier gebieden in Den Haag een andere opgave. Zo stimuleren we dat alle Haagse jeugdigen – ongeacht hun achtergrond, de wijk waarin ze leven of het inkomen van hun ouders – een kansrijke start hebben en kansrijk opgroeien. Voor elke opdracht kan het samenwerkingsverband maatwerk voor dat gebied leveren.
Voor de overdracht is goed in kaart gebracht hoe de jeugdteams met de ketenpartners samenwerkten. Alle samenwerkingsafspraken van de jeugdteams zijn besproken met Kracht en rondomJou en aan hen overgedragen. Kracht en RondomJou zijn nieuwe organisaties die blijven zoeken naar goede manieren van samenwerking. Het kan daarom zijn dat afspraken komend jaar er anders uit komen te zien.
Jeugdzorg is jeugdhulp, jeugdreclassering en jeugdbescherming. Op het moment dat vanuit de jeugdbescherming of jeugdreclassering jeugdhulp nodig is, kan hiervoor zowel regionaal ingekochte jeugdhulp ingezet worden als lokale jeugdhulp die Kracht en rondomJou bieden. Ook kunnen Kracht en rondomJou de gecertificeerde instellingen raadplegen. Zij ontmoeten elkaar – voor gezinnen waar dat nodig is – bij de jeugdbeschermingstafel. Over de samenwerking zal met regelmaat overleg zijn met de veiligheidspartners, de samenwerkingsverbanden en beleidsmedewerkers van de gemeente.
Kracht en rondomJou creëren gezinsgerichte uitvoeringsteams voor gezinnen die vastlopen en extra ondersteuning nodig hebben. Dit gebeurt gebiedsgericht met een multidisciplinair team, waarvan jeugdhulp onderdeel is. Hierin nemen ook medewerkers deel van Inkomen en Armoedevoorzieningen, de WMO, Financiële hulpverlening (van preventief tot curatief) en van Wonen (Dienst Stedelijke Ontwikkeling). Samen wordt ervoor gezorgd dat gezinnen in één keer goed worden geholpen.
Bij complexe gezinsproblemen voeren de jeugdteams casusregie uit. Als ook sprake is van ouderproblematiek, blijft de gezinscoach regie voeren over het gehele traject. Hierover maken rondomJou en Kracht nog samenwerkingsafspraken.
We communiceren de vindbaarheid en bereikbaarheid van jeugdhulp via de samenwerkingsverbanden op deze website en de websites van Kracht en rondomJou. De samenwerkingsverbanden werken gebiedsgericht en sluiten aan op de basisvoorzieningen in de wijken. Voor opvoed- en opgroeivragen moeten alle partijen goed met elkaar blijven samenwerken.
De samenwerkingsverbanden van Kracht en rondomJou verstrekken de meest voorkomende ambulante specialistische jeugdhulp. Ze verhelderen de ondersteuningsvraag en bepalen met de jeugdige en het gezin wat nodig is. Als de samenwerkingsverbanden specifieke ambulante hoogspecialistische GGZ niet zelf leveren, dan kan dit worden ingezet door jeugdhulpaanbieders die de gemeente regionaal heeft ingekocht.
De werkwijze die tot 31 december 2023 gold, is overgedragen aan Kracht en rondomJou. In het vervolg kunnen de gezinscoaches van Kracht en rondomJou een Verzoek tot Onderzoek (VTO) inbrengen bij de jeugdbeschermingstafel. De voorzitters en secretarissen van de jeugdbeschermingstafel blijven werken bij de gemeente Den Haag (domein Stedelijke dienstverlening).
De samenwerkingsverbanden Kracht en rondomJou hebben een brede opdracht: van preventie, toegang en basiszorg tot specialistische zorg. Het toegangsteam onderzoekt de precieze vraag en bekijkt welke ondersteuning daarbij passend is. Het samenwerkingsverband kan specialistische jeugdhulp inzetten. Een klein deel van de specialistische jeugdhulp blijft regionaal ingekocht. Het gaat dan voornamelijk over verblijf, hulp bij crisis, kinderdagcentra en een deel van de hoogspecialistische GGZ, waaronder forensische zorg.
Het toegangsproces is overal gelijk. Daarnaast onderhouden de beide organisaties veel contact om processen zoveel mogelijk gelijk te laten verlopen. Dit zal vooral op hoofdlijnen zijn; details kunnen onderling verschillen. Kracht en rondomJou vinden eenduidigheid als partners in de Haagse jeugdhulp in elk geval erg belangrijk.
Kracht en rondomJou zorgen voor een constant wervingsproces van goed personeel. Medewerkers die in de jeugdhulp terechtkomen, hebben vaak de nadrukkelijke drive om perspectief te bieden aan kinderen, jongeren en ouders/verzorgenden, zodat de jeugd veilig en goed kan opgroeien. Tijdens de werving benadrukken we dat we die drive serieus nemen. Bijvoorbeeld door meer focus op professioneel leiderschap, waarbij een grote mate van autonomie binnen het werk mogelijk is. Dat trekt mensen terecht aan, omdat ze zo hun kennis en ervaring gerichter kunnen inzetten. Zie ook vraag: Wat is persoonlijk leiderschap in hulpverlening?
Dit is een mooi voorbeeld waar een collectieve aanpak meer hulp kan bieden dan één-op-één contact. Door ouders met elkaar in contact te brengen, ervaringen te laten delen en samen te laten zoeken naar oplossingen. Vanuit de jeugdhulp komen rondomJou en Kracht graag in contact met mensen die in deze situatie zitten om een goede analyse te kunnen maken. Wat moeten we precies verbeteren? En hoe kunnen we dat doen?
Het is belangrijk dat we goed samenwerken met de Wmo om te zorgen dat er geen hiaten ontstaan op weg naar volwassenheid. Ook zorgen we voor preventief aanbod via zelfhulp (digitaal) of wijkgericht aanbod samen met de partners binnen de wijken. We moeten samen met de volwassenenzorg optrekken, stevigere verbindingen maken en tijdig perspectiefplannen opstellen voor een vloeiende overgang.
Zie vraag: Wat is persoonlijk leiderschap in hulpverlening?. Door persoonlijk leiderschap centraal te zetten en eigenaarschap te vragen. Pas als dat op orde is, kunnen rondomJou en Kracht gericht en treffend ondersteuning en hulp bieden aan gezinnen.
Persoonlijk leiderschap is belangrijk binnen de jeugdhulp. Pas als hulpverleners zelf de regie kunnen pakken, kunnen zij ook zorgen dat de jeugd en gezinnen ook de regie over hun eigen leven leren pakken. Dat is een parallel proces. De gemeente, rondomJou en Kracht willen af van de werkwijze dat een geheel traject van tevoren vastligt, maar inzetten op professionele autonomie waar de kennis en ervaring van de hulpverlener de verandering uitmaakt. Dat vraagt om duidelijkheid, transparantie en betrouwbaarheid.
De samenwerking gaat verder vanuit de huidige basis. Het blijft belangrijk om elkaar te kennen om snel te kunnen schakelen en samenwerken om vragen ‘klein’ te kunnen houden. rondomJou en Kracht zoeken naar zo eenvoudig en normaal mogelijke oplossingen voor de gezinnen en een sterke verbinding met alle veiligheidspartners om escalatie te voorkomen. De begrippen veiligheid en vertrouwen staan daarbij centraal. Kortom, het uitgangspunt is goed blijven samenwerken, duidelijk communiceren en zorgen voor integrale doelstellingen.
Het is belangrijk om zichtbaar en toegankelijk te zijn op scholen en daarin een proactieve houding aan te nemen. Daarom zetten rondomJou en Kracht in op vaste contactpersonen met voldoende expertise die voor verbinding zorgen én het eerlijke gesprek kunnen voeren. Sommige vragen horen echt bij jeugdhulp, andere vragen kunnen gaan over versterking van de schoolbasis. Daarom willen de organisaties achterhalen wat er werkelijk speelt. En waar de ondersteuning belangrijk is: binnen de school, op de locatie zelf of extern? Ook ligt de nadruk op meer collectief werken. Soms hebben de jeugd of hun ouders/verzorgers meer aan ervaringen uitwisselen in groepsverband dan door één-op-één te praten met een hulpverlener.
Zo laagdrempelig en wijkgericht mogelijk. Het is belangrijk dat hulpvragen niet groter worden. Dat doen we door altijd in de wijk zichtbaar te zijn en zo snel mogelijk ondersteuning te kunnen bieden. Kortom, door daar te zijn waar jong en oud woont, leeft en speelt. Vervolgens kunnen rondomJou en Kracht zorgen voor de juiste (onderlinge) contacten, advies en ondersteuning in de wijk en waar nodig andere aangesloten jeugdzorgaanbieders te betrekken.
Vanuit de basisteams van rondomJou en Kracht zijn er vaste contactpersonen, die de verbinding met schoolmaatschappelijk werk leggen en onderhouden. Door de veranderingen in de jeugdhulp met ingang van 1 januari 2024 zijn nog niet alle verbindingen gelegd. De teammanagers van beide organisaties werken er komende maanden hard aan om de samenwerking volledig op de rit te zetten.
Samenwerking
De gemeente is opdrachtgever van de twee samenwerkingsverbanden Kracht en rondomJou. Daarnaast zijn we ook partner; schouder aan schouder geven we de verandering de komende acht jaar met elkaar vorm.
Voor de overdracht is goed in kaart gebracht hoe de jeugdteams met de ketenpartners samenwerkten. Alle samenwerkingsafspraken van de jeugdteams zijn besproken met Kracht en rondomJou en aan hen overgedragen. Kracht en RondomJou zijn nieuwe organisaties die blijven zoeken naar goede manieren van samenwerking. Het kan daarom zijn dat afspraken komend jaar er anders uit komen te zien.
Jeugdzorg is jeugdhulp, jeugdreclassering en jeugdbescherming. Op het moment dat vanuit de jeugdbescherming of jeugdreclassering jeugdhulp nodig is, kan hiervoor zowel regionaal ingekochte jeugdhulp ingezet worden als lokale jeugdhulp die Kracht en rondomJou bieden. Ook kunnen Kracht en rondomJou de gecertificeerde instellingen raadplegen. Zij ontmoeten elkaar – voor gezinnen waar dat nodig is – bij de jeugdbeschermingstafel. Over de samenwerking zal met regelmaat overleg zijn met de veiligheidspartners, de samenwerkingsverbanden en beleidsmedewerkers van de gemeente.
Kracht en rondomJou creëren gezinsgerichte uitvoeringsteams voor gezinnen die vastlopen en extra ondersteuning nodig hebben. Dit gebeurt gebiedsgericht met een multidisciplinair team, waarvan jeugdhulp onderdeel is. Hierin nemen ook medewerkers deel van Inkomen en Armoedevoorzieningen, de WMO, Financiële hulpverlening (van preventief tot curatief) en van Wonen (Dienst Stedelijke Ontwikkeling). Samen wordt ervoor gezorgd dat gezinnen in één keer goed worden geholpen.
We communiceren de vindbaarheid en bereikbaarheid van jeugdhulp via de samenwerkingsverbanden op deze website en de websites van Kracht en rondomJou. De samenwerkingsverbanden werken gebiedsgericht en sluiten aan op de basisvoorzieningen in de wijken. Voor opvoed- en opgroeivragen moeten alle partijen goed met elkaar blijven samenwerken.
De werkwijze die tot 31 december 2023 gold, is overgedragen aan Kracht en rondomJou. In het vervolg kunnen de gezinscoaches van Kracht en rondomJou een Verzoek tot Onderzoek (VTO) inbrengen bij de jeugdbeschermingstafel. De voorzitters en secretarissen van de jeugdbeschermingstafel blijven werken bij de gemeente Den Haag (domein Stedelijke dienstverlening).
De samenwerking gaat verder vanuit de huidige basis. Het blijft belangrijk om elkaar te kennen om snel te kunnen schakelen en samenwerken om vragen ‘klein’ te kunnen houden. rondomJou en Kracht zoeken naar zo eenvoudig en normaal mogelijke oplossingen voor de gezinnen en een sterke verbinding met alle veiligheidspartners om escalatie te voorkomen. De begrippen veiligheid en vertrouwen staan daarbij centraal. Kortom, het uitgangspunt is goed blijven samenwerken, duidelijk communiceren en zorgen voor integrale doelstellingen.
Het is belangrijk om zichtbaar en toegankelijk te zijn op scholen en daarin een proactieve houding aan te nemen. Daarom zetten rondomJou en Kracht in op vaste contactpersonen met voldoende expertise die voor verbinding zorgen én het eerlijke gesprek kunnen voeren. Sommige vragen horen echt bij jeugdhulp, andere vragen kunnen gaan over versterking van de schoolbasis. Daarom willen de organisaties achterhalen wat er werkelijk speelt. En waar de ondersteuning belangrijk is: binnen de school, op de locatie zelf of extern? Ook ligt de nadruk op meer collectief werken. Soms hebben de jeugd of hun ouders/verzorgers meer aan ervaringen uitwisselen in groepsverband dan door één-op-één te praten met een hulpverlener.
Zo laagdrempelig en wijkgericht mogelijk. Het is belangrijk dat hulpvragen niet groter worden. Dat doen we door altijd in de wijk zichtbaar te zijn en zo snel mogelijk ondersteuning te kunnen bieden. Kortom, door daar te zijn waar jong en oud woont, leeft en speelt. Vervolgens kunnen rondomJou en Kracht zorgen voor de juiste (onderlinge) contacten, advies en ondersteuning in de wijk en waar nodig andere aangesloten jeugdzorgaanbieders te betrekken.
Vanuit de basisteams van rondomJou en Kracht zijn er vaste contactpersonen, die de verbinding met schoolmaatschappelijk werk leggen en onderhouden. Door de veranderingen in de jeugdhulp met ingang van 1 januari 2024 zijn nog niet alle verbindingen gelegd. De teammanagers van beide organisaties werken er komende maanden hard aan om de samenwerking volledig op de rit te zetten.
Over de veranderingen in de jeugdhulp
De gemeente en samenwerkingsverbanden werken aan een manifest ‘Samen opgroeien en opvoeden in Den Haag’. De ambities en visie van deze verandering komen hierin terug en maken we met elkaar concreet. Dit manifest is een soort kompas voor de komende jaren, dat we kunnen gebruiken bij keuzes. Daarnaast monitoren we het gebruik en bereik van de jeugdhulp. Ook willen we cliëntervaringen en ervaringen van samenwerkingspartners ophalen en volgen.
De jeugdhulp is georganiseerd in twee samenwerkingsverbanden. Beide samenwerkingsverbanden (rondomJou en Kracht) bestaan uit combinanten en gecontracteerde onderaannemers. De samenwerkingsverbanden dragen zorg voor een goede interne samenwerking en dat de juiste zorg op de juiste plaats terechtkomt. Er is dus sprake van kortere lijntjes.
Om onze ambities te realiseren, trekken de samenwerkingsverbanden Kracht en rondomJou ook op met het welzijnswerk. We werken toe naar een manifest ‘Samen opgroeien en opvoeden in Den Haag’. Hierover gaan we in het eerste half jaar van 2024 in gesprek met organisaties uit de gebieden, waaronder het welzijnswerk.
Schoolmaatschappelijk werk valt nu nog buiten de opdracht van de samenwerkingsverbanden rond Kracht en rondomJou. Vanaf 1 augustus 2025 maakt het schoolmaatschappelijk werk deel uit van de opdracht van de samenwerkingsverbanden.
Met de nieuwe organisatie van de jeugdhulp ligt meer nadruk op laagdrempelige en wijkgerichte ondersteuning aan gezinnen met opvoed- en opgroeivragen. Alle ondersteuning is gericht op het versterken van de basisvoorzieningen in de wijk (zoals scholen, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg, huisartsenzorg, welzijnswerk etc.). Ook ligt focus op de veerkracht van ouders en jeugdigen om de problematiek die bij het normale leven hoort zelf op te kunnen pakken. Zo nodig schakelen de samenwerkingsverbanden rondomJou en Kracht specialistische jeugdhulp in, aanvullend op de basiszorg van het jeugdteam. Deze ruimte voor professionals is gecreëerd, doordat de samenwerkingsverbanden een gebiedsbudget ontvangen om passende ondersteuning te bieden. Zo ontstaat ruimte om te doen wat nodig is. Ook werken rondomJou en Kracht intensief samen met de gemeente om ouderproblematiek op te pakken, zoals bestaanszekerheidsvraagstukken.
Geleerd is hoe belangrijk het is om aan te sluiten op de leefwereld van cliënten en basisvoorzieningen in de wijken, zoals scholen, kinderopvang, welzijn, jeugdgezondheidszorg en huisartsen. Met de nieuwe organisatie van de jeugdhulp wil de gemeente samen met rondomJou en Kracht de samenwerking in de wijken verder versterken. De toegang naar jeugdhulp organiseren we laagdrempelig in de wijk. Kleinere hulpvragen worden sneller opgepakt. Daarnaast gaan de samenwerkingsverbanden meer samenwerken met de gemeente om problemen van ouders op te pakken, zoals financiële problemen en woonproblemen. Verder zetten de samenwerkingsverbanden specialistische jeugdhulp in, aanvullend op de basiszorg door de jeugdteams. Door deze nieuwe manier van werken wordt overzicht in het zorglandschap gecreëerd en is betere samenwerking mogelijk. Bovendien vergroten we de kansengelijkheid voor alle jeugdigen door gebiedsgericht te werken.
De overgang is natuurlijk net gestart: de laagdrempelige toegang is ingericht en rondomJou en Kracht staan volop in contact met alle partners binnen de wijken om ontwikkelplannen op te stellen voor de komende maanden. Zo zijn er bijvoorbeeld wachtlijsten die van organisatie moeten wisselen, waarbij het doel uiteraard een vloeiend verloop is. Verder zetten rondomJou en Kracht nog steeds in op het werven van professionals om steviger in te zetten op de verbinding in de wijken. Dat heeft tijd nodig. Verder gaat veel aandacht uit naar de samenwerking met de veiligheidspartners, het onderwijs, de huisartsen en bijvoorbeeld JGZ. Momenteel vinden talloze afspraken hierover per week plaats.
Het is belangrijk dat de verschillende organisaties, teams en hulpverleners binnen de samenwerkingsverbanden transparant communiceren en in duidelijke taal. Door precies te zeggen wat de verandering inhoudt: de jeugdhulp wordt laagdrempeliger, is meer preventief van aard en kent een wijkgerichte aanpak. Hiervoor voeren Kracht en rondomJou momenteel nog steeds veel gesprekken, waarbij nog altijd nieuwe vragen komen. Dat is ook logisch gezien de hele overgang. Samen werken we er hard aan om steeds informatie te blijven geven. Daarom vullen we ook deze Q&A regelmatig aan met nieuwe vragen en antwoorden.
Door de overgang binnen de jeugdhulp ligt meer nadruk op laagdrempelige en wijkgerichte ondersteuning. We bieden steeds meer hulp ook aan in groepsverband. Hierdoor zullen de wachtlijsten verkorten voor kinderen met zwaardere problematiek, die een beroep moeten doen op GGZ en jeugdondersteuning.
Kracht en rondomJou zijn al druk bezig met innovaties, zoals het vormgeven van de collectieve aanpak (zie vraag: Wat is de visie op de aankomende veranderingen, inclusief de samenwerkingsverbanden?) om het netwerk in de wijk te vergroten. Ook ligt de focus op blended werken, waarbij fysieke contacten worden gecombineerd met digitale ondersteuning. Op de lange termijn geldt: hoe meer de samenwerkingspartners preventief oppakken en in de wijk zichtbaar zijn, hoe minder uitgebreid de dossiers hoeven te worden. Dit brengt ook minder papierwerk met zich mee.
De focus ligt absoluut op minder formulieren en meer eenvoud. Dat blijft een continu streven. De gemeente en de samenwerkingspartners rondomJou en Kracht willen dat de tijd en aandacht uitgaat naar de jeugd en gezinnen zelf. We hechten veel waarde aan de autonomie van de professional en minder tot niet aan bureaucratie.
Daar liggen veel kansen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in Den Haag, maar het aanbod is versnipperd en de nadruk ligt vaak op ‘zorgen’. Ook wordt preventie veelal stedelijk aangeboden. In het kader van de overgang is het belangrijk om een integraal en dekkend wijkaanbod te realiseren. Daarbij focussen rondomJou en Kracht op laagdrempeligheid en een collectief karakter (zie vraag: Wat is de visie op de aankomende veranderingen, inclusief de samenwerkingsverbanden?). Preventie hoort dichtbij, simpel en eenvoudig te zijn; opgroeien en ontwikkelen moet een positieve lading houden. Iedereen moet snel een vraag kunnen stellen, een ervaring kunnen uitwisselen of een deskundige even laten meedenken in heldere taal.
Een goede uitvraag aan de voorkant staat centraal, de triage. Daarbij wordt breed gekeken. Soms komt bijvoorbeeld een ondersteuningsvraag voor een jongere binnen, terwijl de werkelijke oorzaak te vinden is bij de financiële problematiek in een gezin. Die uitvraag gebeurt in eerste instantie telefonisch of bij het inlooppunt, maar rondomJou en Kracht nemen waar nodig ook de tijd om dat gesprek thuis te voeren. Vervolgens wordt bekeken of wijkgerichte ondersteuning mogelijk is of één-op-één hulpverlening. De actie volgt in elk geval direct op de aanvraag.
De gemeente Den Haag en rondomJou/Kracht sturen erop dat de jeugdhulp overzichtelijker en laagdrempeliger moet zijn. Dat vragen zoveel mogelijk niet groter worden, door eerder in beeld te zijn. Hierdoor zal niet altijd één-op-één contact met een hulpverlener nodig zijn, maar kan ondersteuning dankzij het netwerk uit de buurt al voldoende zijn. We zetten dus ook in op meer collectieve hulpverlening, waarbij mensen elkaar ook ondersteunen. Vaak werkt het al heel goed om elkaars vragen en zorgen te herkennen en oplossingen te delen met mensen die in dezelfde situatie zitten. We verwachten hiermee ook de wachtlijsten te verkleinen voor kinderen, jongeren en gezinnen die wel direct hulp via GGZ of jeugdondersteuning nodig hebben.
De gemeente Den Haag wil samen met rondomJou en Kracht laagdrempelig en wijkgericht ondersteuning bieden. Dat begint ermee dat jongeren en ouders een algemeen toegangsnummer kunnen bellen om gericht advies of de juiste hulp te krijgen. Tegelijkertijd komt er ook ondersteuning middels activiteiten en overig aanbod in de wijk. Op scholen bijvoorbeeld. Of in het buurthuis. Verder zijn er veel inlooppunten van beide organisaties. Zo verlagen we de drempel om hulp te zoeken en zijn rondomJou en Kracht al vroegtijdig in beeld.
Voor professionals die met kinderen en jongeren werken
Het is belangrijk om goed te begrijpen wat de bewegingen zijn om de jeugdhulp weer toegankelijk en betaalbaar te maken. Door elke dag keuzes te maken die daaraan bijdragen. En, door in de komende tijd veerkracht te tonen. Als iedereen meedoet, gaat dit lukken.
Het is belangrijk om voor culturele diversiteit in de organisaties binnen de jeugdhulp te zorgen. Niet omdat een hulpverlener dezelfde achtergrond moet hebben als de jongeren of het gezin, maar om te zorgen voor een brede en diverse blik. Zo kunnen we achterhalen wat iedereen nodig heeft, van elkaar leren en in verbinding komen. Daarvoor is een goede afvaardiging van de samenleving binnen de eigen organisaties belangrijk. Dit heeft tijdens het wervingsproces zeker de aandacht.
Er zijn twee situaties mogelijk.
- Vroeg je ondersteuning van kinderen in 2023 aan bij het CJG? Dat kan vanaf 1 januari 2024 via Kracht of rondomJou. Dat hangt af van het adres waarop het kind ingeschreven staat. Doe daarvoor de postcodecheck.
- Vraag je ondersteuning aan via een intern begeleider (IB’er) of schoolmaatschappelijk werk bij een samenwerkende school? Dat kan in 2024 nog steeds.
Integrale Vroeghulp (IVH) is onderdeel van de opdracht aan rondomJou en Kracht.
Dit verandert niet per 1 januari 2024. De jeugdgezondheidszorg blijft onder het Centrum Jeugd & Gezin Den Haag (CJG) vallen.
Voor verwijzers
Kracht en rondomJou zorgen vanaf 1 januari 2024 voor de jeugdhulp in Den Haag, ieder in een eigen deel van de stad. Dat doen ze niet alleen. Ze werken samen met andere zorgaanbieders zodat er in alle delen van de stad een passend aanbod is.
Verwijzers kunnen een kind of jongere met een crisisgevoelige hulpvraag daarom verwijzen naar Kracht of rondomJou (op basis van diens postcode). Beide organisaties bieden passende hulp.
Gaat het om een crisissituatie? Dan blijven de afspraken hetzelfde in 2023.
Kijk ook bij de vraag ‘Wat moet ik weten over hulp bij crisissituaties bij jongeren en gezinnen in 2024?’ en https://jeugdbeschermingwest.nl/wie-zijn-wij/crisis-interventie-team/
Neem contact op met rondomJou of Kracht. Welke van de twee hangt af van het adres waarop het kind of de jongere ingeschreven staat. Doe daarvoor de postcodecheck.
Voor vragen of consultatie en advies zijn de professionals van rondomJou en Kracht bereikbaar via de websites, telefonisch of per e-mail.
RondomJou en Kracht nemen ook de wachtlijsten over van de zorgaanbieders die geen contract meer hebben in de betreffende stadsdelen. Zij gebruiken de datum van de oorspronkelijke aanmelding om de plaats op de wachtlijst te bepalen.
Dat kan tot gevolg hebben dat de zorgkosten niet vergoed worden, waardoor de jongere of de ouders deze kosten moeten maken.
Er is misschien een mogelijkheid om een niet-gecontracteerde zorgaanbieder via een persoonsgebonden budget (pgb) in te zetten. De aanvraag voor een pgb verloopt via Kracht of rondomJou.
Kijk ook bij de vraag ‘Kan ik in 2024 een zorgaanbieder kiezen die geen contract heeft met Kracht en/of rondomJou?’
Op 1 januari 2024 zijn de samenwerkingsverbanden Kracht en rondomJou van start gegaan voor Haagse jongeren, kinderen en gezinnen met een ondersteuningsvraag. Zij staan dan ook klaar voor (huis)artsen en andere verwijzers voor verwijzingen, vragen en consultatie en advies.
Het advies is om vanaf 1 januari 2024 jeugdigen en ouders voor jeugdhulp rechtstreeks te verwijzen naar Kracht en rondomJou. Zij voeren een brede triage uit met het doel zo snel mogelijk passende jeugdhulp te bieden op de juiste plek.
Verwijzen kan via Zorgdomein. Is het niet duidelijk naar welk samenwerkingsverband verwezen moet worden? Maak dan gebruik van de postcodecheck op basis van het woonadres waarop het kind of de jongere ingeschreven staat.
Voor vragen of consultatie en advies zijn de professionals van Kracht en rondomJou bereikbaar via de websites, telefonisch of per mail.
Ja, Kracht en rondomJou werken allebei vanaf 1 januari 2024 met ZorgDomein.
ZorgDomein is een digitaal systeem. Het helpt verwijzers bij het vinden, kiezen en regelen van zorg.
Om te kijken of een kind of jongere contact heeft met rondomJou of Kracht, vul je bij de postcodecheck de postcode in van het adres waar het kind of de jongere ingeschreven staat, tenzij die een verblijfsindicatie heeft.
Als een kind of jongere in verblijf zit, dan volgen we de landelijke regels omtrent woonplaatsbeginsel, onder meer te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is voor de zorg.
Voor zorgaanbieders
Zorgaanbieders brengen de samenwerkingsverbanden per e-mail op de hoogte van de overdracht en dienen ook de kinderen en jongeren van de overdracht op de hoogte te stellen.
Voor de stadsdelen Centrum, Haagse Hout, Laak en Leidschenveen-Ypenburg is dat rondomJou. Voor Escamp, Loosduinen, Segbroek en Scheveningen is dat Kracht.
Of maak gebruik van de postcodecheck (op basis van het adres van de jongere) om te kijken met welke organisatie hiervoor contact opgenomen kan worden.
Zorgaanbieders die geen contract hebben met rondomJou en/of Kracht, kunnen vanaf 1 juli 2024 geen zorg meer leveren en declareren.
Zij hebben tot uiterlijk 1 juli 2024 tijd om lopende hulpverleningstrajecten af te ronden tot de einddatum van de toewijzing. Of, zij dragen de hulp over aan Kracht/rondomJou.
Zorgaanbieders dienen de kinderen of jongeren tijdig over te dragen aan het gecontracteerde samenwerkingsverband per gebied. Tijdig overdragen wil zeggen 6 tot 8 weken voor het aflopen van de toewijzing.
Deze overgang binnen de jeugdhulp is er juist op gericht om met minder aanbieders meer werk te doen. Geen versnipperde ondersteuning meer. Daarom is veel tijd besteed aan het kritisch samenstellen van een goed zorgaanbod per perceel. Natuurlijk kan het zo zijn dat in de praktijk blijkt dat een specifiek zorgaanbod alsnog mist. In dat geval zullen rondomJou en Kracht eerst kijken wie van de bestaande aanbieders die hulp kan aanbieden. Zo blijft de jeugdhulp overzichtelijk.
Kinderen of jongeren die in 2023 op de wachtlijst van een zorgaanbieder stonden, zijn door de betreffende aanbieder overgedragen aan rondomJou of Kracht. Het ging om alle aanmeldingen, dus zowel die met, als die zonder toeleiding. RondomJou en Kracht zijn verder gegaan met deze aanmeldingen. Om de plek op de wachtlijst daar te bepalen, gebruikten ze de datum waarop kinderen en jongeren in 2023 (of eerder) waren aangemeld.
Zorgaanbieders dienden daarom de kinderen of jongeren die op hun wachtlijst stonden uiterlijk op 25 januari 2024 over te dragen aan het gecontracteerde samenwerkingsverband per gebied. Voor de stadsdelen Centrum, Haagse Hout, Laak en Leidschenveen-Ypenburg is dat rondomJou. Voor Escamp, Loosduinen, Segbroek en Scheveningen is dat Kracht.
Dat hangt af van het adres van het gezin waar het om gaat. Gebruik de postcodecheck om te bepalen met welk samenwerkingsverband contact moet worden opgenomen.
-
- Kracht Den Haag is bereikbaar via 088-2987707 of via het contactformulier op de website.
- RondomJou is bereikbaar op 070-2280808, per email aanmelden@rondomjoudh.nl of via het contactformulier op de website.
Vanwege de telefonische drukte raden we aan contact op te nemen per mail of via de contactformulieren.
Om te kijken of een kind of jongere contact heeft met rondomJou of Kracht, vul je bij de postcodecheck de postcode in van het adres waar het kind of de jongere ingeschreven staat, tenzij die een verblijfsindicatie heeft.
Als een kind of jongere in verblijf zit, dan volgen we de landelijke regels omtrent woonplaatsbeginsel, onder meer te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is voor de zorg.
Over deze vragen en antwoorden
Kijk voor meer vragen en antwoorden op deze pagina.
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door de gemeente Den Haag, rondomJou en Kracht voor jeugd en gezin. De informatie is algemeen en gaat over de veranderingen van de jeugdhulp in Den Haag. Komt er meer informatie beschikbaar vanuit de gemeente, rondomJou of Kracht? Dan worden de antwoorden bijgewerkt. Of er worden nieuwe vragen met antwoorden geplaatst.
Staat je vraag er niet tussen?
Stel je vraag aan ons. Wij gaan op zoek naar een antwoord. Nieuwe vragen en antwoorden worden op de website geplaatst.